Hoe werkt een Hogedruktrailer?

Een hogedruktrailer bevat een hogedrukreiniger ingebouwd in een gesloten aanhanger. Met een hogedruktrailer kan er onafhankelijk gereinigd worden waardoor er op meerdere locaties efficiënt gereinigd kan worden. Hoe werkt een hogedruktrailer? De gebruiker kan de hogedruktrailer aansluiten op een externe waterbron of gebruikmaken van de watertank alvorens de motor te starten, de druk en sproei-instellingen in te stellen en met de spuitlans te spuiten op het vervuilde object.

Hoe een hogedruktrailer werkt in 7 stappen

Als gebruiker van een hogedruktrailer is het belangrijk dat je de volgende 7 stappen begrijpt. Hieronder leg ik ze kort maar krachtig uit zodat je na het lezen van dit artikel weet hoe een hogedruktrailer werkt.

Stap 1. Wateraanvoer naar hogedrukpomp

Een hogedruktrailer is doorgaans uitgerust met een ingebouwde watertank die kan worden gevuld met water voordat de reiniging begint. Het gevulde buffervat staat echter niet garant voor voldoende water om een hele dag te reinigen. 

De reden dat een watertank in een hogedruktrailer meestal maar een paar honderd liter bevat is omdat een groter buffervat te zwaar zou zijn. De trailer heeft een maximumgewicht dat hij kan dragen. Als je een grotere tank toevoegt wordt dat maximumgewicht gewicht dus overschreden. Daarnaast spelen de regels voor rijbewijzen een rol. Voor grotere watertanks zijn soms speciale rijbewijzen nodig. Door een kleiner buffervat te gebruiken, kunnen bedrijven voorkomen dat bestuurders extra rijbewijzen moeten halen. In de praktijk ervaren mensen dat er al waterpunten beschikbaar zijn op de locaties waar ze moeten hogedrukreinigen. 

Daarom bevat een hogedruktrailer altijd een slanghaspel met een aanvoerslang die verbonden kan worden met een externe watervoorziening. Dit inkomende water wordt gefilterd, komt in de watertank terecht en wordt vervolgens vanuit de watertank naar de hogedrukpomp geleid. Wanneer de hogedruktrailer uitvalt is het belangrijk om zowel de wateraanvoer als het waterfilter voor de hogedrukpomp te controleren. Zorg er ook altijd voor dat de temperatuur van het inkomende water niet hoger is dan de toegestane temperatuur van de hogedrukpomp, anders zullen er onderdelen binnen de hogedrukpomp kapot gaan en zal de werkdruk worden verlaagd.

Stap 2. Starten van de motor

Om het reinigingsproces te starten, wordt de motor van de hogedruktrailer ingeschakeld met een simpele draaiknop op het bedieningspaneel. De motor drijft de hogedrukpomp aan die verantwoordelijk is voor het verhogen van de waterdruk. Controleer voor het starten altijd of de motor voldoende brandstof, koelvloeistof en olie bevat. Start de motor niet van de hogedruktrailer? Dan is het belangrijk om de startaccu te controleren. Indien de accu werkt kan het zijn dat er een brandstoffilter of brandstofleiding vervuild is. Raadpleeg een erkend bedrijf dat professionele hogedrukreinigers gerepareerd.

Stap 3. Werkdruk en spuitlans instellen

De hogedruktrailer heeft instellingen om de werkdruk aan te passen volgens de vereisten van de reinigingstaak. Dit kan worden gedaan via een bedieningsknop of simpelweg via een draaibare drukregelaar. Op de drukmeter kun je vervolgens zien met welke werkdruk er gespoten wordt. Geeft de hogedruktrailer te weinig druk of onregelmatige druk? Dan is het belangrijk om de spuitmond te controleren. Kun je de draaibare drukregelaar niet meer regelen? Dan moet de drukregelaar nagekeken worden.

De spuitlans met spuitpistool is doorgaans verbonden met de hogedrukslang middels een snelkoppeling. De nozzle op de lans kan worden aangepast om de vorm en intensiteit van de waterstraal te veranderen, afhankelijk van de aard van het vuil en het te behandelen oppervlak. Er zijn verschillende lengtes spuitlans vanaf 60 cm t/m 7 meter voor verschillende soorten reiniging. Bij warm water reiniging is het belangrijk dat de spuitlans een isolatiedeel bevat.

Stap 4. Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen tijdens het gebruik van een hogedruktrailer, zoals het dragen van beschermende kleding, het vermijden van direct contact met de waterstraal en het volgen van de instructies van de fabrikant van de hogedruktrailer.

Stap 5. Reiniging van het vervuilde object

Met behulp van de spuitlans wordt de waterstraal gericht op het vuile object of oppervlak. De kracht van de waterstraal helpt bij het effectief verwijderen van vuil, verf, roet, en andere verontreinigingen. Is de hogedrukstraal niet voldoende? Maak dan gebruik van warm water (indien mogelijk) of chemie.

Stap 6. Handelingen na het hogedrukreinigen

Na gebruik is het essentieel om de hogedruktrailer goed schoon te maken en eventuele resterende water uit het systeem te laten lopen, zeker bij kans op vorst. Pleeg ook Regelmatig onderhoud bij een gerenommeerd bedrijf, met onder andere het controleren/vervangen van de hogedrukpomp (kleppen en manchetten), het vervangen van brandstoffilters, verversen van de olie in de hogedrukpomp en motor en het smeren van bewegende delen verlengt de levensduur van de hogedruktrailer. Voor gebruikers van een hogedruktrailer is het belangrijk dat het waterfilter voor de hogedrukpomp regelmatig wordt gereinigd.

Kort samengevat

De hogedruktrailer heeft een buffertank, maar deze bevat vaak niet genoeg water voor een hele dag. Externe waterbronnen zijn nodig. Starten vereist controle van brandstof, koelvloeistof en olie. Drukinstellingen en spuitlansen kunnen worden aangepast voor verschillende reinigingen. Veiligheidsmaatregelen zijn cruciaal, net als regelmatig onderhoud voor een langere levensduur van de trailer.